פסטיבל דרום אדום מתקיים מדי שנה בצפון הנגב. שדות עצומים של כלניות צובעים את המדבר באדום, ואנשים רבים באים לבקר. כמובן שהכלניות הן האטרקציה העיקרית למי שעושה את הטיול לנגב מדי שנה כדי לראות את הפרחים היפים האלה לאחר שהגשמים החלו.
ברגע שאתה שם, זה רק טבעי ליהנות מכמה מהאירועים, הפעילויות והסיורים שהם חלק מהפסטיבל המפורסם. פעילות דרום אדום, שתימשך עד 28 בפברואר, מתקיימת בישובים המשתרעים מנחל שקמה ועד נחל הבשור. כמו כן, קרן קיימת לישראל מובילה סיורים מודרכים (10 שקלים) ביערות.
מתי מתקיים פסטיבל דרום אדום?
בכל שנה, בעקבות העונה הגשומה, כלניות מתחילות לפרוח. בין ינואר למרץ בצפון הנגב ניתן למצוא שדות משמעותיים מלאי כלניות. ורוב האירועים מתקיימים במהלך כל סופי השבוע של פברואר.
אם אתם אוהבים לטייל במדבר ויש לכם זמן במהלך השבוע, אז עשו את דרככם לצפון הנגב והימנעו מההמונים שמגיעים לשם בימי שישי ושבת. אתה יכול לקטוף פירות במטע; להשתתף בסדנת אומנות ואומנות; ולבקר בחווה וליהנות מארוחה ביתית שהוכנה על ידי מקומיים המארחים מבקרים בבתיהם. יתרון נוסף ליציאה לדרום באמצע השבוע הוא שבנק הפועלים מסבסד 50% מדמי הכניסה לכל תוכניות הפסטיבל בימים ראשון עד רביעי.
אזור הבילוי מרבה ביער שוקדה, בו תוכלו גם לקחת חלק בפעילויות דרום אדום, הוא אחד המקומות הטובים ביותר לראות כמויות גדולות של כלניות אדומות. שטח יער זה פותח במקור על ידי קק"ל בשיתוף עם הקהילה המקומית. באזור ישנם מספר אתרים ארכיאולוגיים מעניינים המוקפים במסלולי אופניים ושפע של כלניות.
בחלקו הצפוני של היער תמצאו אנדרטה לזכרה של מרווה בביאן, שגדלה בקיבוץ עלומים ומתה מסרטן בתיכון. האנדרטה ממוקמת ליד מעיין, והשרידים ההיסטוריים מתוארכים לתקופה הביזנטית. הקרקע מכוסה בקלניות אדום, לבן וורוד בעונה זו של השנה.
בימי שישי במהלך הפסטיבל מוצג מיצב אמנות פעיל בדמות כלניות ענק. בנוסף, מדי יום שלישי במהלך הפסטיבל מתקיים סיור רגלי לזכרו של בביאן, במהלכו מוצגים למשתתפים ההישגים החקלאיים המשגשגים בעקבות הנחת קו השקיה למים בסוף שנות ה-40.
1. פיקניק ליד באר מרווה
פיקניק בטבע הוא בילוי מועדף שישראלים נהנים ממנו בטיולים ברחבי הארץ. זה נכון במיוחד בתקופה זו של השנה שבה האדמה מכוסה בפרחים יפים. אם אתם בסביבת הבאר של מרווה ביער שוקדה, תוכלו לרכוש ארוחת צהריים טעימה לפיקניק במטבח של נירה. נירה, העוסקת בתחום הקייטרינג כבר יותר משני עשורים, יוצרת בשלוש השנים האחרונות קופסאות פיקניק מלאות בפינוקים טריים.
כל ארוחת צהריים לפיקניק מגיעה בקופסה אסתטית לשני אנשים, אבל למעשה יש מספיק אוכל להאכיל משפחה קטנה. המארז כולל שני סלטים טריים, שקשוקה, מיני קישים, לחם, גבינות, ממרחים, זיתים ותותים וכן קינוח מתוק. המארז כולל גם מים/סודה, מפה וכלים חד פעמיים. כשר.
מחיר לסל: 250 ש"ח מקום איסוף: רח' התמר 45, כפר מימון
2. GrooveTech
מרכז הלמידה החדשני GrooveTech, הממוקם באזור אשכול, הוא המקום היחיד בארץ עם תכנית חינוך מדעית משוכללת בצהריים, בה הילדים צוברים ידע בנושאים כמו חקלאות והחלל החיצון.
לכל אולם יש נושא אחר. יש אולם משחקים בו יוכלו הילדים לשחק במשחקים החדשים ביותר בשטח. באולם המציאות המדומה, המשתתפים יכולים ללכת "וירטואלית" לכל מקום שהם רוצים ללכת, כמו נסיעה ברכבת הרים או הפלגה בחלל החיצון. באולם החלל יש פלנטריום וטלסקופ. באולם החקלאי, הילדים יכולים לעשות ניסויים בגידול הידרופוני. ואולם מאסטרשף מצויד בתחנות עבודה, בהן המשתתפים יכולים לעשות בישול יצירתי.
3. גידולאי רוני, מושב עין הבשור
בין השדות והחממות של מושב עין הבשור שוכנת גידולאי רוני, מסעדה תאילנדית קטנה שיש בה אווירה של בית אוכל אותנטי בתאילנד. המסעדה נוצרה על ידי איתן ונוי, על שם בתם רוני. איתן, שגדל במושב, התאהב בנוי, מתאילנד, ברגע שראה אותה לראשונה בחנות מקומית.
מגיל צעיר חלמה נוי לגדל את הירקות שלה. לפני שנתיים איתן עזר לה להקים חממה, בה היא מגדלת פפאיה, פלפל צ'ילי, שעועית ותרד תאילנדי. עד מהרה יצאה הידיעה, והיא החלה לספק תוצרת עבור "אייזן", מסעדה תאילנדית יוקרתית בתל אביב.
זמן קצר לאחר מכן הקימה נוי בית אוכל קטן, שהציע מרק תאילנדי, שהפך מיד ללהיט בקרב העובדים התאילנדים של המושב. המיזם הצליח כל כך, עד שבני הזוג החליטו לפתוח מסעדה תאילנדית ליד החממות.
יש צורך בהזמנות. לא כשר.
שעות פעילות: ראשון-חמישי, 10:00-19:30. (רשמית לטייק אווי, אבל לאף אחד לא אכפת אם תשבו ותאכלו שם את האוכל שלכם). שישי ושבת, 10:00-20:00, עם מקומות ישיבה. פרטים: 054-666-8287
4. קרמזינה, תלמי יוסף
הישראלים התעניינו יותר בבירה בשנים האחרונות, ונפתחו מספר מבשלות בוטיק חדשות ברחבי הארץ, כמו קרמזינה במושב תלמי יוסף. זה פרי יצירתה של הדס קרמזין – אולי המבשלת הנשית היחידה בארץ. המבשלה שלה פועלת כבר עשור.
קרמזינה מציעה 10 סוגי בירה לא מסוננת ולא מפוסטרת. "לבשל בירה זה בערך כמו להכין מרק", מסביר קרמזין. היא מספרת שהתאהבה בבירה [1] בפעם הראשונה שטעמה אותה. היא שכנעה את הרשות המקומית לפתוח בית ספר מקומי לבירה.
קרמזין מציעה סדנאות (150 שקל) בהן היא מלמדת על תהליך הבישול וכן כיצד למזוג ולשתות בירה נכון. המשתתפים מקבלים טעימות מחמישה סוגי בירה. סדנאות בירה זמינות גם ב-450 שקל.
שעות פעילות: שלישי, רביעי וחמישי, 11:00-16:00, שישי 10:00-15:00. פרטים: 052-256-6118
מתי מתקיים פסטיבל דרום אדום?
בכל שנה, בעקבות העונה הגשומה, כלניות מתחילות לפרוח. בין ינואר למרץ בצפון הנגב ניתן למצוא שדות משמעותיים מלאי כלניות. ורוב האירועים מתקיימים במהלך כל סופי השבוע של פברואר.
אולי תרצה לקרוא כאן על רשימת רשימת פסטיבלים.
שבילים
1. יער שוקדה
במהלך פסטיבל דרום אדום הופך יער שוקדה (ליד נתיבות) לאטרקציה פופולרית בשל השדות האדירים של הכלניות. יער שוקדה ממוקם בדרום הארץ, ממערב למושב שוקדה ולא הרחק מנתיבות. לשוקדה מספר כניסות ומספר אזורי פיקניק. בדרך כלל אני נוסע לחניון הכלניות. והדרך הכי קלה להגיע אליו היא ללכת לכיוון מושב שוקדה, וממש לפני הכניסה פונים ימינה וממשיכים בכביש. ישנם מספר מסלולי הליכה ושני מסלולי רכיבה על אופניים (7.5 ו-11 ק"מ). את כל הפרטים תוכלו למצוא ביער שוקדה. היער תמיד פתוח. אבל אין אור מלאכותי, ולכן בקר רק בשעות היום.
מתי לבקר ביער שוקדה?
אם אתם רוצים לראות כלניות, פברואר (פסטיבל דרום אדום) הוא בדרך כלל הזמן הטוב ביותר. אבל, אם תבקרו במהלך פסטיבל דרום אדום, הרבה אנשים אחרים יעשו את אותו הדבר.
2. יער בארי
במהלך פברואר ניתן לראות כלניות בכל רחבי ישראל. אבל המקום הטוב ביותר לחזות בפיצוץ המוני של אדום הוא בדרום ישראל, באזור הבשור. שם, מישורים שטופי שמש שטוחים ומזג אוויר חם הם הסביבה המושלמת עבור הפרחים האדומים הללו לגדול בשפע. ישנן אפשרויות טיול רבות, ושביל רכיבה על אופניים ארוך עובר בפארק. יש מרכז רכיבה על אופניים ממש לפני הכניסה לקיבוץ בארי.
3. יער דבירה
יער דבירה מציע פארק בגודל בינוני מקסים עם הרבה פרחים ואפשרויות טיול. יש גם כמה עתיקות.
4. רוחמה בדלנדס
מגוון מסלולי הליכה ורכיבה על אופניים משני צידי קיבוץ רוחמה.
אולי תרצה לקרוא על תכנן פסטיבל כאן.